HaeOmat sivutTilaa ilmainen infopaketti

Seikkailkaa Värmlannissa Ruotsissa

Kakkutukku ehdottaa: Ryhtykää nyt suunnittelemaan luokka- tai joukkuematkaa Värmlantiin seikkailemaan erämaahan ja tutustumaan esi-isiemme, ns. kaskenraivaajasuomalaisten, historiaan. ‌​

Tulemme silloin tällöin kertomaan matkakohteista, jotka antavat unohtumattomia elämyksiä ja muistoja. Ensimmäisenä on vuorossa Värmlanti Keski-Ruotsissa lähellä Norjan rajaa. Täällä voitte yhdistää matkaanne niin mieleenpainuvia seikkailukokemuksia kuin myös tutustua suomalaisten kaskenraivaajien historiaan, heidän asuinpaikkoihinsa ja elämäntapoihinsa 1400-luvun puolivälistä lähtien. Kulttuuria tarjoavat Selma Lagerlöfin tuotannosta tutut kohteet. Samalla voitte harjoitella ruotsinkieltä käytännössä!

Muodostakaa projekti-ryhmä, johon kuuluu teidän lisäksenne vanhempia ja opettaja/joukkueenjohtaja. Valitkaa kohde ja tapahtumat sekä tapahtuman ajankohta. Ottakaa selvää kustannuksista valitsemistanne kohteista sekä viimeinen mahdollinen tilauspäivämäärä ja laatikaa budjetti. Tämän jälkeen teette rahoitussuunnitelman ja aloitatte rahan keruun.

Matkan rahoittamisen tulee mielestämme olla helppoa. Matkakassaa voitte täydentää myymällä tuotteitamme. Esimerkiksi, jos matkalle on lähdössä 20 henkilöä ja jokainen myy 40 rasiaa, kartutatte kassaanne noin 2500−2600 €.

Sisältö:

  • Jännittävää nykypäivän seikkailua

  • Jännittävää suomalaishistoriaa

  • Sunne Selma Lagerlöf, Rottneros Park, Ekeby Herrgård ja Nils Holgersson sekä
    Torsbyn hiihtotunneli

  • Värmlannin ”pääkaupunki” Karlstad

  • Matkustusvaihtoehtoja

Jännittävää nykypäivän seikkailua

Tähän matkaan voi liittää myös jännittävän ja unohtumattoman luonto- ja erämaaseikkailun Vildmark i Värmland-nimisessä kohteessa. Heillä on hienoja ehdotuksia leirikouluihin ja joukkueiden toimintoihin. Tämä sijaitsee todella suomalaismetsissä, 39 km pohjoiseen Torsbystä, kauniin Klaraälvenin rannalla Stölletissä.

Miltä tuntuisi olla itse rakentamassa tukkilauttaa ja matkailla sillä jokea pitkin tai kokeilla tasapainottelua Zip-linella ja riippusillalla. Rauhallisemman jokikokemuksen voi tehdä kanootilla.

Lauttamatkailua

Lauttamatkailua

Zip-line-taiteilua

Zip-line-taiteilua

Nuotiolla paistettu makkara maistuu mainiolta näiden seikkailujen tauoilla.

Makkaranpaistoa Klaraälvenin rannalla.

Makkaranpaistoa Klaraälvenin rannalla.

Täällä on mahdollisuus valita 4-päivän seikkailun tai lyhyempien vaihtoehtojen välillä. Majoittuminen mökeissä ja mahdollisuus valita täysihoito tai puolihoito.

Lisätietoja ohjelmista ja hinnoista: www.vildmark.se 
Yhteystiedot: Vildmark i Värmland, Box 209, 66525 Torsby, puh. +46 (0)560-14040

Jännittävää suomalaishistoriaa

Ajatelkaapa, että nuo esi-isämme silloin 1400-luvulla pakenivat nälän ahdistamasta Suomesta jalkaisin joko talvella jään yli Ruotsin puolelle tai patikoimalla Merenkurkun ympäri määränpäänä Taalainmaa ja Värmlanti. Heillä oli useimmiten mukanaan perheen lisäksi taskussaan vain pussillinen ruista. Saavuttuaan heille jaetuille metsäalueille he kaivoivat ensimmäisen korsuasumuksensa ja luonnollisesti saunan! Metsää polttamalla he saivat hyvää kasvualustaa rukiille. Myymällä ruista he pystyivät pikkuhiljaa rakentamaan kunnon savupirtin (pörte, rökstuga) asumuksekseen sekä navetan, riihen ja myllyn. Näitä pörttejä on vieläkin lukuisia jäljellä meille tutkittavaksi. Torsbyn lähistöllä ns. Finnskogenissa näistä on muistoina mm. Ritamäki, Juhola, Mattila ja monia, monia muita.

Muistokivi kaskenraivaajillemme

Muistokivi kaskenraivaajillemme

Motti (nävgröt ruotsiksi)

Motti (nävgröt ruotsiksi)

Heidän ruokavalioonsa kuului ”motti”. Rukiista vedessä keitettyä talkkunapuuroa sekä lisukkeina rapeaksi paistettua siansivua ja puolukkahilloa. Juomana puolukkamehua. Siis niitä tarvikkeita, joita luonnosta ja navetasta löytyi. Ei ehkä kuulosta meidän korvissa kovin hyvältä ja voi näyttääkin vähän kummalliselta, mutta maistuu todella! Monet näistä historiallisista ”pörteistä” tarjoavat tätä herkkua vielä tänäkin päivänä.

Torsbyn ympäristössä on vieläkin tuhansittain suomalaisten jälkeläisiä. Lisätietona mainittakoon, että monet näistä Torsbyn tienoille muuttaneista tulivat Rautalammelta ja sen lähistöltä. (Jos joskus olette käymässä Rautalammella, tutustukaa siellä museossa näiden esi-isiemme historiaan. Mielenkiintoinen kokoelma.)

Sunne – Torsby

Matkalla Karlstadista Torsbyhyn ohitatte Sunnen. Se on tunnettu Selma Lagerlöfin teoksista. Sunnessa on Rottnerosin puisto, jossa sijaitsee hänen teoksistaan tutuksi tullut Ekebyn herraskartano. Puistoon tervetulleeksi toivottaa Nils Holgersson Akka-hanhensa selässä. Puistossa on ihastuttavien istutuksien lisäksi paljon patsaita ja muuta nähtävää.

Vähän Sunnen ulkopuolelta löytyy myös Selma Lagerlöfin kotitalo Mårbacka.
(Här en bild Nils Holgersson)

Nils Holgersson ja Akka)

Nils Holgersson ja Akka

Mårbacka – Selma Lagerlöfin koti

Mårbacka – Selma Lagerlöfin koti

Torsbyssa on myöskin Ruotsin ensimmäinen hiihtotunneli. Mielenkiintoinen nähtävyys ja sitä voi kokeilla lumien lähdettyä. Vuokratkaa sukset ja tehkää pieni hiihtoretki, vaikka ulkopuolella paistaa lämmin aurinko, kukat kukkivat ja puut viheriöivät. Lukekaa lisää www.skitunnel.se

Torsby sijaitsee lähellä Norjan rajaa, noin 40 km, joten sielläkin voi käydä vierailemassa.

Karlstad

Karlstad on Värmlannin ”pääkaupunki”. Millä tavalla tahansa mainittuihin kohteisiin matkustattekin, tulette ohittamaan kaupungin. Kaupungilla on mahtava historia ja myöskin todella tutustumisen arvoinen paikka.
www.karlstad.se

Matkustusvaihtoehtoja

Oma bussi on kaiketi yksinkertaisin matkustustapa, vaikka paikanpäällä voikin aina helposti vuokrata busseja.

Ruotsin puolelle voi pohjoisesta tulla Merenkurkunkin ympäri, mutta lauttayhteyksiä on niin Vaasasta Uumajaan, matka-aika 4 t. (Wasaline) kuin myös Turusta/Helsingistä Tukholmaan tai Kapellkäriin (Tallink Silja, Viking Line). Matka-aika molemmissa joko yön yli tai n 12 t. päivälaivalla.

Etäisyyksiä: 

· Tukholma – Karlstad 310 km

· Karlstad – Torsby 101 km

· Uumaja – Karlstad 711 km

Lentämällä Tampereelta, Turusta tai Helsingistä Tukholmaan voi myös matkan aloittaa. Tukholmasta on lentoja Karlstadiin ja Torsbyhyn.

Julkaistu 7 toukokuuta 2014