Till vänskapsklassen i England

Femte- och sjätteklassarna från Vasa Övningsskola skyndar sig ivrigt in i Österbottens museum. Där finns Kvarkens Naturcentrum som uppenbart är ett kul ställe att ha lektioner på. Museet är som ett klassrum fyllt med djurliv. Där kan man lyssna på skärgårdsfåglars läten, klappa en säl på huvudet eller kika in i ett virtuellt akvarium som vimlar av fisk. Dessutom kan man se filmer om jordklotets utvecklingshistoria, istiden och landhöjningen som den orsakar.

Läraren Heimo Oksanen leder sin elevskara med van hand och sätter dem att göra dagens grupparbete: att gå till stranden och mäta landhöjningen som pågått i över hundra år. Undervisningen sker delvis på engelska vilket är en specialiseringsmöjlighet på skolan. Klassen har också en vänskapsklass i England som har besökt Vasa för att bekanta sig med istidens under och den vackra Kvarkennaturen.

Heimo Oksanen i sin tur har i flera år åkt med sina femte- och sjätteklassare på svarsvisiter till England. Resorna har till stor del finansierats genom försäljning av Kakkutukku-produkter. Läraren har varit mycket nöjd med samarbetet. Bilen från Kakkutukku kommer med produkterna direkt till beställaren, produkterna fördelas mellan eleverna och på ett par veckor är de sålda och levererade till kunderna. Vid sidan av försäljningen lär sig eleverna att arbeta målinriktat och ta ansvar, tycker Heimo. Snart är jobbet avklarat igen och det är dags att börja planera nästa vårs Englandsresa.

Lärare Heimo Oksanen, Vasa Övningsskola, 5-6 klass

Vasa Övningsskola

Total förtjänst 13 209 €

Försäljningsfakta

Antal försäljningar6 st
Total förtjänst13 209 €

Antal sålda burkar – 3 i topp

Äidin Suklaapalloset1098 st
Isoäidin Suklaakeksit666 st
Pikkuveljen Paras Toffeesekoitus630 st